Te ajut sa iti construiesti viata pe care ti-o doresti|contact@nicoletanistor.ro

Recunoștință

Home/Dezvoltare personala/Recunoștință

Recunoștință

recunostintaAșa s-a numit speechul meu de luni 20 ianuarie, din cadrul grupului de practică Speaker Elite de la Bacău. Și pentru că este un subiect care mie îmi este drag și din care poți învăța, m-am hotărât să scriu și aici.

Despre Recunoștință, s-a scris de când lumea. Găsești citate din Cicero, Seneca, Buddha și chiar în Biblie. Eu am să vă prezint în continuare un alt punct de vedere a ce înseamnă să fii recunoscător și mă vor ajuta să punctez anumite informații Sonja Lyubomisky și Charles Dickens, și la final am să vă prezint și un exercițiu practic.

Sunteți gata? Păi să începem!

De ce am ales acest subiect? Pentru că există o vorbă neaoș românească, pe care unii o folosesc, unii chiar cred în ea, și pe care eu vreau să o demontez. Și această vorbă sună cam așa: ”Facerea de bine …”. Îmi pot doar închipui reacția voastră când citiți aceste rânduri, dar cu siguranță cunoașteți această vorbă. Și ca să înțelegeți de ce am ales această zicală și la ce mă refer exact, am să vă spun un banc:

”Întro dimineață, la ușa unui apartament sună o femeie. La ușă răspunde un bărbat. Femeia întreabă:

–          Dumneata ai salvat un băiat ieri de la înec?

–          Da, eu.

–          Și … șapca lui unde e?”

Cu siguranță cunoașteți persoane care reacționează așa atunci când sunt ajutate. Și poate vi s-a întâmplat chiar și vouă să ajutați pe cineva, și în loc de ”mulțumesc”, acea persoană să reacționeze urât și chiar să vă învinuiască.

Și atunci, tendința care este? … ”Nu mai ajut pe nimeni în viața mea!” ai fi tentat să spui. Dar eu te pun să te gândești o clipă și să te întrebi: Dacă nu mai faci nici un bine, cum va arăta viața ta? Va fi mai bună? În loc să te bucuri de ceea ce faci, de lucrurile bune care ți se întâmplă, tu devii egoist, închis în tine… Corect? Înțelegeți ce vă spun?

Persoana din bancul de mai devreme, doamna supărată, ce fel de persoană era? Nerecunoscătoare. Cum era viața ei? Nu prea bună.

Ei bine, ca să nu ajungi o persoană ursuză și veșnic nemulțumită, trebuie să înveți să te bucuri de lucrurile simple, să înveți să apreciezi, să fii recunoscător pentru cel care ești, pentru lucrurile pe care le ai acum, pentru cei pe care îi ai în viața ta.

Sonja Lyubomisky este psiholog specializat în cercetare și profesor la Universitatea din California, SUA. În cartea sa ”Cum să fii fericit”, (despre care am citit aici), ea spune că recunoștința este un antidot pentru emoțiile negative, neutralizează invidia, avariția, îngrijorarea și iritarea. Studii făcute pentru a înțelege recunoștinţa și efectele ei psihologice (studii pe care le găsiți în carte), arată că cei care țin jurnale de recunoștinţă, au mai puține simptome fizice neplăcute, se simt mai bine în raport cu viața lor, devin mai optimiști în legătură cu viitorul apropiat.

Iar Charles Dickens spunea: ”Reflectează asupra binecuvântărilor din prezent, din care oricine are destule; și nu asupra necazurilor din trecut, din care oricine are câteva.”

Vreau să vă propun acum, să faceți chiar acum, un exercițiu simplu. Durează două minute. Vreau să conștientizați lucrurile simple, obișnuite, pe care le aveți în viață, și de care trebuie să vă bucurați. Și pentru asta, puteți folosi exemplul de RECUNOȘTINȚĂ din această fișă. Eu am trecut câteva lucruri care sunt comune pentru majoritatea oamenilor. Dacă vi se potrivește încercuiți-l. Am adăugat și câteva rânduri de …………………. ca să completați voi cu ceea ce considerați.

Pe fișă scrie să treceți minim 10 persoane/lucruri pentru care sunteți recunoscători că au fost în viața voastră astăzi, precum și motivul pentru care sunteți recunoscător. Eu vă recomand să treceți persoanele apropiate, importante din viața voastră: copii, părinți, soț/soție, prieteni, dar și persoanele cu care interacționați peste zi: colegi de serviciu, șefi, clienți, colaboratori, parteneri de afaceri, …, vânzătoarea de la magazinul din colț … Ați înțeles ideea, da? Treceți-i pe toți!

Ați terminat? Ok! Acum uitați-vă la această listă și fiți atenți la ce simțiți. E o listă cu persoane, lucruri pentru care sunteți recunoscători că au fost în viața voastră astăzi. Este o listă lungă? Cu cât mai lungă este lista, cu atât este mai bine!

Lasă sentimentul de recunoștință să îți umple sufletul! În acest fel, se deschide o poartă prin care  vei primi mai multe lucruri și situații extraordinare, vei primi mai mulți oameni minunați pentru care să fii recunoscător.

Eu am învățat acest exercițiu de la mentorul meu, Florin Păsat, și îl practic zilnic de mai bine de șase luni. Dacă la început identificam cu greu 10 persoane/lucruri pentru care să fiu recunoscătoare, acum lista mea cuprinde mai mult de 30 de rânduri. Deci, funcționează!

Eu îți mulțumesc ție, cititorule și sunt recunoscătoare pentru încrederea ta, pentru timpul pe care îl petreci aici, cu mine.

imagine preluată de pe http://www.trilulilu.ro/imagini-diverse/recunostinta-12

Leave A Comment